Mzungu, Jambo, ik val op in het warme Kenia!
Door: Riëtte Joosse
Blijf op de hoogte en volg Riëtte
11 April 2015 | Nederland, Nederland
Op maandag om 21.00 uur stapte ik in het vliegtuig op Schiphol. Uitgezwaaid door mijn familie, Marloes en Christo heb ik toch even een paar traantjes gelaten omdat ik ze ga missen maar het avontuur nu ook echt gaat starten. Vanaf Schiphol vloog ik naar Nairobi (8uur) en vanaf Nairobi naar Mombasa (1uur). Aangekomen in Nairobi merkte ik direct al een aantal grote verschillen met Nederland. Ten eerste de warmte, ik stapte om 6 uur in de ochtend uit het vliegtuig gekleed in een dikke trui maar het is al 18 graden, dat beloofd wat. Daarnaast het vliegveld en de omgeving, de hele natuur ziet er heel anders uit. Vanuit het vliegtuig worden we in een busje naar de aankomsthal gebracht. Overal rijden busjes kris, kras door elkaar. De aankomsthal stelt weinig voor en borden kennen ze niet. Terwijl dit toch het vliegveld van de hoofdstad van Kenia is. Effectiviteit is iets wat ze niet kennen in Kenia merk ik al gauw op, alles gaat op zijn dode gemak en er staan dan ook lange rijden voor de controle van het visum. Betalen kan alleen met contant geld, een pinautomaat is er niet en wisselgeld ook niet. Gelukkig heb ik mijn visum al en kan na een poos in de rij hebben gestaan, in de hitte want er is geen airco op het vliegveld, door voor het inchecken van mijn volgende vlucht. De mensen hier in Kenia zijn ontzettend vriendelijk, iedereen vraagt hoe het met je gaat en als je maar even zoekend om je heen kijkt komt er iemand vragen of hij/zij je kan helpen. Meteen wat geld opgenomen op het vliegveld maar even vergeten dat het hier Keniaanse shillingen zijn. Dus ik tik in dat ik 200 wil opnemen maar de automaat geeft aan dat dit niet mogelijk is. Direct komt iemand me helpen en legt uit dat het niet kan omdat 200 KS maar 2 euro is en dus te klein voor een bankautomaat. Ik lach, mijn eerste blunder is gemaakt.
Om 09.30 uur stapte ik uit het vliegtuig in Mombasa waar het inmiddels nog veel warmer is dan in Nairobi. Het vliegveld van Mombasa is veel moderner en Everlyne van Kenyia Xperencies stond er om mij op te vangen, heel fijn. Met een taxi gingen we naar de supermarkt en mijn accommodatie, onderweg keek ik mijn ogen uit. Ze rijden hier in tegenovergestelde richting als wij in Nederland gewend zijn en daarbij kennen ze niet echt banen dus alles gaat kris, kras door elkaar heen. In de supermarkt een telefoon en simkaart gekocht, kon ik in elk geval laten weten dat ik was aangekomen. Willen jullie mij bereiken dan kan dat op het volgende mobiele nummer: +254 711290416. De accommodatie waar ik verblijf ligt in Kejan Villas, een klein dorpje ongeveer een half uur rijden vanaf Mombasa. Het is een prachtige accommodatie met veel groen en zelfs een zwembad waar ik gebruik van mag maken. Ik heb een klein huisje met een balkon/veranda, heel fijn vanwege het warme weer. Het voelt heel veilig omdat er een groot hek omheen zit maar ook wat tegenstrijdig omdat als je dat hek uitstapt je de rest van het dorp ziet en dat zijn veel kleinere huizen. Zo heb ik een koelkast en stromend water, dat is iets wat lang niet iedereen in het dorp heeft. Met Everlyne de introductie doorlopen van Kenia Xperiences, dit was erg fijn want ik kreeg wat uitleg over de cultuur, vervoersmiddelen en de taal. Daarbij gingen we ook direct even deze vervoersmiddelen gebruiken en boodschappen doen bij de shops in de buurt (alles wat op straat verkocht, de dichtst bij zijnde supermarkt zit in Mombasa). Op woensdag kwam Everlyne ook en zijn we samen naar Why Not gegaan om kennis te maken met hen. Op die dag werd ik helaas een beetje ziekjes, waarschijnlijk omdat ik water heb gedronken wat over datum was, kwam ik later achter. Maar goed na twee dagen was dit gelukkig wel over.
Ik ben aan het proberen om wat woorden Swahili te leren, dat is wel handig. Wat ik vooral hoor is mzungu (blanke) en Jambo (groet voor blanke personen). Als ik de poort bij mijn huis uit stap of als ik over straat loop, ik heb het gevoel dat ik nogal op val. In de stad zie je nog wel wat blanken mensen maar waar ik zit helemaal niet. Ik met zeggen dat, dat me wat minder bevalt maar goed daar doe je helaas niets tegen. Kenia is heel warm, zowel qua temperatuur zelf in de nacht is het zweten, als dat de mensen erg warm/hartelijk zijn. Iedereen maakt tijd voor je en je kunt altijd ergens mee eten, heel anders dan in Nederland. Mijn hoogte punten van de afgelopen dagen zijn de volgende:
-> Vervoer, de wegen zijn niet zo goed hier en ook veel zandwegen. De twee meest gebruikte vervoersmiddelen zijn piki piki (motor, waar je achterop gaat) deze kan je brengen tot voor de deur en gaat over de smalste wegen, en een matatu, dit is een busje waar wij in Nederland maximaal 6 mensen in zouden stoppen kunnen ze er hier wel 17 personen in stoppen. Ze rijden erg hard en als je eruit wilt dan klop je tegen het dak en stopt hij. Vooral de piki piki vindt ik leuk, het is een goede manier om te genieten van het prachtige landschap, beetje wind te vangen en je snel te verplaatsen. Verder wordt hier ook veel te voet gedaan.
-> Why not, ik heb hele leuke collega`s. Collega Mathilde woont tegenover mij, bij haar kan ik even aankloppen en mocht ik vanavond ook eten. Ze zijn allemaal heel vriendelijk. Op donderdag heb ik meegekeken bij bijeenkomst voor de moeders en de therapie. Op vrijdag ben ik mee geweest op bezoek bij een school voor kinderen met een beperking, dit kan lichamelijk of verstandelijk zijn. Op deze school zitten echt ontzettend veel kinderen, zo groot heb ik nog nooit gezien. Het was hartverwarmend om de kinderen te zien en met ze te knuffelen. Ook heb ik met medewerkers gesprokken zoals de therapeut die spalken voor de kinderen maakt. Wat me tot nu toe vooral is opgevallen dat mensen hun werk met zoveel passie doen, dit is heel inspirerend. Terwijl het werk niet altijd makkelijk is en ze hier in Kenia met hele andere dingen te maken hebben dan wij in Nederland hebben. Daarbij bijvoorbeeld te denken aan verkrachting van kinderen met een beperking, heel heftig.
-> Gesprekken met verschillende vrouwen over de cultuur en de positie van de vrouw in Kenia. Deze gesprekken hebben me veel bewondering gegeven voor de vrouwen hier. Soms staan zij er alleen voor omdat hun man niet meer in beeld is en zorgen zij alleen voor de kinderen, het huis en werken ze ook nog eens. Het doen van een opleiding is nog niet vanzelfsprekend hier, bij vrouwen wordt het (nog) niet door iedereen gezien als noodzakelijk omdat zij toch jong zal trouwen en huisvrouw wordt. Daarnaast is voor veel mensen school ook te duur, al is het alleen al een schooluniform kopen, want langere school is verder gratis. Toch geven de vrouwen aan dat er een veranderingen gaande zijn en er steeds meer vrouwen zijn die een opleiding volgen. Voor een deel is het ook de cultuur die zorgt dat bepaalde dingen zijn zoals ze zijn.
-> Koken, de dochter van Mathilde die even oud is als mij en zelfs in de zelfde maand geboren is heeft mij Ugali leren koken. Dan kan ik nu in elk geval zelf iets Keniaans maken. Het eten vindt ik hier erg leuk, het is vooral met veel groenten en je mag alles met je handen eten, iets wat mij uitermate goed bevalt.
Morgen ga ik mee naar de Katholieke kerk waar Mathilde naar toe gaat. Alles gaat in het Swahili dus ik ben benieuwd. Ik begin steeds meer gewend te raken aan de warmte, nieuwe mensen en een andere cultuur. Al moet ik zeggen dat ik nog nooit zo blij ben geweest met de pot pindakaas die ik bij mij heb. Alle mensen die me wat hebben meegegeven ontzettend bedankt want ik geniet er enorm van en heb mensen hier ook wat dingen zoals drop laten proeven (geen succes). Ook mijn huisgenoten waar van ik leuke kussenslopen heb gekregen bedankt, op die manier heb ik van mijn huisje echt mijn eigen plekje kunnen maken :) . Ik houd jullie op de hoogte!
Dikke kus vanuit het warme Kenia!
11 April 2015 - 23:11
Wim:
Leuk reisverslag Riëtte. Fijn om je vanavond gesproken te hebben via skype. Goed om te merken dat het goed met je gaat. Fijne zondag morgen en dikke kus uit Berkel. -
11 April 2015 - 23:24
Annemiek:
Hee Riette!
Wat fijn om van je te horen!
En al helemaal herkenbaar wat je schrijft!!
Hopelijk went de warmte snel en kleur je Mzungu huid snel bij, dan zal het naroepen ook minder worden! :-)
Geniet van alle indrukken en van het eten van Matilda!
Groetjes en knuffel aan iedereen en zet 'm op!
Ik sla je nummer op en spreek je hopelijk snel!
Groetjes Annemiek -
11 April 2015 - 23:59
Henk Wytzes:
Hoi Riëtte,
Bedankt voor je leuke verslag. Naar we begrijpen, ben je leuk opgevangen, wat je ongetwijfeld als plezierig ervaren hebt, komend in zo'n totaal andere omgeving. Hopelijk slaap je vannacht goed, zodat je morgen weer fris aan een nieuwe ontdekkingstocht kunt beginnen! Hier is het nu 5 voor 12. Erica is al naar bed. Die zal morgen wel reageren.
Hartelijke groeten,
Henk -
12 April 2015 - 00:14
Gerben:
Hee lieve moeder! :)
Superleuk om iets van je te horen! Leuk hoe je alles vertelt, zie het helemaal voor me! En leuk ook die foto's erbij. Superveel succes met alles, wacht niet te lang met je volgende blog! :)
Liefs, Gerben
P.S. In Pancake Penthouse ben je ALTIJD welkom om mee te eten hoor!! En je mag van ons ook gewoon met je handen eten ;) -
12 April 2015 - 08:31
Ellen:
Hoi Riette, Goed om te lezen dat je reis voorspoedig is verlopen en fijn dat je al leuke contacten hebt gemaakt. Succes met je werk daar en we zullen vast wel meer over je avonturen te lezen krijgen, toch?
Groetjes uit Pijnacker, Ellen -
12 April 2015 - 16:04
Ria En Arie Joosse:
Lieve Riëtte,
Wat zijn we blij met de goede berichten die we gekregen hebben.
Wij, vooral ik, (oma) zag allerlei leeuwen en beren op je weg.
Veel succes met het werk en alle indrukken die je opdoet, in ieder geval kom je rijker terug dan je weg gegaan bent.
We proberen het ons allemaal voor te stellen en denken vaak aan je.
Lieve groeten van opa en oma.
13 April 2015 - 13:31
Erica Wytzes:
Lieve Riette,
Zondag heb ik m;n computer niet open gehad,dus nu werk ik weer!
Ik ben benieuwd naar die kekdienst?meestal op de t.v.lijkt het erg vrolijk.Je gaat zeker veel op de motor naar gezinnen ligt dat ver uitelkaar?
Henk is vandaag wandelen met 2 maten.en a.s. Donderdag Zeilen als er wind is?
want er wordt mooi weer voorspelt 20 gr
wanneer komt die regen?en zijn er veel enge beesten? -
15 April 2015 - 19:54
Adaja:
Hey Riëtte,
Wat leuk om je eerste belevenissen terug te lezen! Fijn dat het goed bevalt en ik moet toegeven dat je plekje daar er heel goed en mooi uit ziet! (ik zou er bijna jaloers op worden;))
En wat die kussenslopen betreft: Tja, nog af en toe ontwaken met Carpe Diem is af en toe wel fijn... ;) haha
heeeel veel plezier komende dagen en ik kijk uit naar je volgende reisverslag! :D
Liefs -
15 April 2015 - 20:18
Christie:
Hoi Riëtte,
Leuk om je blog te lezen! Je schrijft veel over de cultuur, over het verkeer en het eten enzo.. en leuk dat je 1000en uit mag geven! We krijgen zo een goed beeld over hoe het daar eraan toe gaat. Erg fijn trouwens dat je ook goed bent aangekomen!
Geniet van de tijd!!! Lees vooral niet te vaak mijn berichtje op het kussensloop.. slaat namelijk nergens op... haha..
Heel veel succes met het leren ook een beetje van de taal.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik je ook wel een beetje mis... gewoon spontaan mijn kamer binnen komen.. dat gebeurt nu niet meer.. Je had trouwens vast al wel op facebook gezien dat ik geslaagd ben voor de scriptie. Dus als je terug komt, en ik mijn stage waarschijnlijk ook bijna af heb, kan je een groot feest komen vieren! (waar je ook met je handen mag eten!) Nog bedankt voor je meeleven ook rondom m'n scriptie!
Tot snel!
groetjes, Christie
16 April 2015 - 12:47
Simon:
Hoi Riëtte,
Leuk om je reisverslag te lezen. Mooie foto's van je huisje en zwembad. Bijzonder om de grote verschillen te zien tussen de bevolking in Afrika en de westerlingen.
Goed dat je zo snel geacclimatiseerd bent en niet zo veel overlast hebt gehad.
Veel succes met het werk voor de kinderen en ouders.
Hartelijke groeten, simon
17 April 2015 - 15:15
Claudia Ferrada:
Hoi Riette,
Wat fijn dat jij goed bent aangekomen.
Ik kan me voorstellen dat het gek is als iedereen bezig is met jouw uiterlijk, dat is toch even wennen.
Zoals ik het al eerder zei, ik vind het erg knap dat jij dit doet en hoopt dat jij een zeer mooie tijd hebt daar in Kenia.
Veel liefs!
Claudia -
19 April 2015 - 11:49
Arianne:
Hoi Riette,
Wat leuk om je reisverslag te lezen en zo te horen dat het goed met je gaat! Het is echt een hele beleving om in zo'n andere cultuur te zijn!
Geniet er maar van en kom weer veilig thuis!
Groetjes van iedereen hier!
Liefs Arianne