Heri za siku kuu ya kuzaliwa (Happy birthday) - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van Riëtte Joosse - WaarBenJij.nu Heri za siku kuu ya kuzaliwa (Happy birthday) - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van Riëtte Joosse - WaarBenJij.nu

Heri za siku kuu ya kuzaliwa (Happy birthday)

Door: Riëtte Joosse

Blijf op de hoogte en volg Riëtte

28 Mei 2015 | Kenia, Mombassa

Hebben jullie genoten van een lekker lang weekend vrij? Hier gaat alles goed, al ben ik helaas gisteren weer ziek geworden. Opnieuw diarree en overgeven. Inmiddels gaat het alweer iets beter en hoop ik morgen weer wat te kunnen gaan doen. Want nu ik alweer bijna naar huis ga heb ik helemaal geen zin om ziek te zijn.

Afgelopen zaterdag heb ik een rustig dagje gehad. Lekker uitgeslapen, wat gezwommen. In de middag heeft mijn collega mij uitleg gegeven over hoe ik Chapati`s kan maken. Dit zijn een soort pannenkoeken, maar dan meer hartig en toch heel anders. Ze worden hier gegeten met bonen en eventueel groenten erbij. Meestal eet ik dit voor lunch op het kantoor, ik vind het erg lekker. Mijn collega`s grappen al dat ik door het eten van chapati een buikje begin te krijgen. Of althans zoals ze het zeggen ik begin er goed uit te zien, want hier zien ze graag dat mensen wat voller worden als teken dat het goed met ze gaat en er goed voor hen gezorgd wordt. Dus omdat mijn collega wist dat ik er zo van hou en het graag in Nederland ook zou willen maken had ze me uitgenodigd om het samen te maken. En het maken van Chapati is niet eenvoudig kwam ik achter, het vraagt veel oefening. Het kost ongeveer 2 uur en vooral het kneden is niet simpel, het kost veel kracht en onder het kneden moet je kokend water aan het deeg toevoegen. De ingrediënten zijn dan wel weer simpel namelijk bloem, olie en zout. Nu snap ik ook hoe het komt dat ze zo vet zijn want er gaat veel olie doorheen, zowel in de bereiding als in het bakken. Ik heb alles opgeschreven, hoop dat ik hier nog een keer kan oefenen en dan in Nederland verder kan oefenen en ze jullie kan serveren. Ze koken hier niet op gas, dus dat zal wel even anders zijn wanneer ik het op gas ga proberen.
Op zondag ben ik vroeg naar de kerk geweest (08.30 uur). Lekker dan heb je daarna nog de hele dag, had het idee om naar het strand te gaan maar in de middag werd het weer minder dus leek het zwembad me een betere optie. Tussen de middag heb ik pannenkoeken gebakken, welke best goed gelukt waren, beetje het gevoel van thuis opdoen. In de avond heb ik gewerkt aan mijn training voor komende week voor de spaargroepen voorbereiden.

Op maandag vierde ik mijn 22ste verjaardag. Een bijzondere ervaring om het hier in Kenia te vieren. Ik miste wel mijn familie/huisgenoten die me normaal gesprokken wakker zingen. Maar ik had van Marloes en Christo wat mee gekregen in Nederland wat ik pas mocht open maken op mijn verjaardag. Na er 7 weken naar gekeken te hebben en meerdere malen het bijna open gemaakt te hebben mocht ik het nu toch echt eindelijk openen. Dus toen mijn wekker ging sprong ik mijn bed uit om het cadeau van Marloes open te maken, hierin zat een heel pakket van spullen om je verjaardag mee te vieren: vlaggetjes, ballonnen, etc. Daarnaast ook een leuke bon voor de sauna. En daarna de brief van Christo, die ook erg leuk was :). Van Erica had ik een berichtje dat ik even op mijn mail moest kijken en daar zat een filmpje in. Om deze te downloaden duurde ongeveer driekwartier dus toen hij klaar was moest ik naar werk. Had ik nog wat leuks om naar uit te kijken als ik in de middag thuis zou komen. Mijn collega stond al op me te wachten en het verbaasde me dat we vandaag met piki piki gingen want normaal gaan we altijd samen lopen. Achterop de piki piki zat ook nog eens allemaal hout gebonden waardoor we er niet samen op konden. Collega vertelde me dat, ik vast naar het kantoor kon gaan en de deur moest openen van het kantoor dan kwam zij later. Oke, een beetje raar vond ik het wel, maar prima. Dus ik op de piki piki met het hout achterop, iedereen keek me een beetje raar aan onderweg, een Mzungu met hout? Toen mijn collega ook gearriveerd was op kantoor vroeg ik haar waarvoor dat hout was, ze vertelde me dat het voor een mama van Why Not was. Prima, we begonnen met de wekelijkse staff meeting. Rond 10 uur kwamen Cokcy en Everlyne van Kenya Xperiences met mijn verjaardagstaart. Deze taart is door Everlyne geheel op Keniaanse wijze bereid. Wat inhoudt dat ze hem op Chako gemaakt heeft, dit gebruiken de Kenianen om op te koken in plaats van gas. Een oven hebben de meeste mensen niet. Dus de kook wordt ook hier op bereid, maar er zijn maar weinig mensen die dit goed kunnen. Maar de taart was heerlijk! :) Mijn collega`s hielden Cocky en Everlyne lang aan de praat, wat me verbaasde want we hadden ook nog de staff meeting staan. Maar rond 12 uur begreep ik waarom, want er kwam een grote pan met eten binnen, Pilau. Dit is een Keniaans gerecht van rijst met vlees en rauwkorst, dit wordt over het algemeen gegeten als er iets te vieren valt. Mijn collega`s hadden een van de moeders van Why Not gevraagd om dit te maken, daarvoor was ook het hout in de ochtend meegegaan op de Piki Piki, haha wat grappig ik had niets doorgehad. Eigenlijk wilde mijn collega`s mij leren hoe ik Pilau moest maken maar dan zou het geen verassing meer zijn. De bedoeling was dat Cocky en Everlyne mee zouden lunchen. Met zijn allen hebben we genoten van een heerlijk bord Pilau. Halverwege de middag hebben we de staffmeeting weer hervat en zat de dag er al weer op. Eenmaal thuis heb ik mijn verjaardagstaart nog met wat mensen gedeeld, dat is hier heel gebruikelijk dat als iemand jarig is je even bij de buren langs gaat om hun een klein stukje te geven van je taart. Ook het drinken van Soda is een must op je verjaardag, dus ging ik in de avond naar mijn collega met een fles Sprite en de restjes van mijn verjaardagstaart. Maar daarvoor had ik natuurlijk het filmpje bekeken wat ik had gekregen. En wat was dat leuk :). Ik moest er gewoon een traan van laten, maar vooral moest ik heel veel lachen. Wat ontzettend veel mensen hebben meegedaan aan dit filmpje. En dan het stukje van mijn familie was vooral erg lachwekkend waarin ze de Minions nadeden, haha echt geweldig! Ik heb dus een hele leuke verjaardag gehad. Op dinsdag was het weer een normale werkdag met in de ochtend naar de daycare en in de middag een training voor een spaargroep. Deze week is voor sommige groepen de laatste training. De training van deze week gaat over hoe leidt je een goede meeting en hoe volg je de regels. Vooral dat laatste is erg lastig voor de groepen. Op dinsdagavond heb ik vis gegeten bij mijn collega en samen met haar dochter onze dagelijkse soap gezien op de tv.

Op woensdag werd ik wakker en voelde me niet echt fit. Vandaag zou Annemiek naar kantoor komen, zij is een van de oprichters van Why Not en is hier in Kenia voor twee weken. Hier had ik naar uitgekeken dus ik had geen zin om weer ziek te zijn. Maar helaas voelde ik me echt niet lekker en werd ik door mijn collega Mathilda snel weer naar huis gestuurd om naar bed te gaan. In de middag kwamen Annemiek en Mathilda even bij mij langs. Annemiek had medicijnen voor mijn maag vanuit Nederland meegenomen, kijken of dat zou kunnen helpen. En ze had post bij zich voor mij, wat een verassing! Een brief van mijn ouders en van Christo . Vandaag voel ik me gelukkig alweer iets beter en kan ik elk geval weer wat eten naar binnen krijgen wat Mathilda voor me heeft gekookt. Het is fijn dat er zo goed voor me gezorgd wordt al mis ik thuis wel een beetje als je zo de hele dag binnen zit. Maar goed snel opknappen en de nog even heerlijk genieten van mijn laatste twee weken hier in Kenia.

• 28 Mei 2015 - 13:06

Wim:

Vervelend dat je weer ziek ben. Niet aan iedereen onze clip laten zien hoor:)
    Dan zien ze uit wat voor 'rare' familie je komt.
    Geniet nog de laatste 2 weken en wij kijken weer uit naar je thuiskomst.

• 28 Mei 2015 - 15:15

Neline:

Haha ik ben wel heel benieuwd naar het filmpje :D!
    Balen van het ziek zijn!
    Maar wat lief van je collega's dat ze aan je verjaardag gedacht hebben!
    Beterschap en geniet nog van je laatste weekjes! <3

• 28 Mei 2015 - 23:09

Bregina:

Hoi Riette echt pech dat je weer buikloop? te pakken heb. Als je terug komt heb je vast veel weerstand opgebouwd en is je immuunsysteem flink getest dat voorkomt weer allergieën;)
    Ik hoop dat je nog even kunt genieten van Kenia en de komst van Annemiek, succes lieverd!

• 01 Juni 2015 - 17:52

Opa En Oma Terneuzen:

Hoi Riëtte,

Wat hebben we weer genoten van je blog, je houdt ons goed op de hoogte zo.
    We vinden het fijn om zo mee te kunnen leven, het is toch een hele onderneming.
    Eigenlijk zijn we wel een beetje blij dat je binnen niet al te lange tijd naar huis komt.
    Op de foto's zien we hoe leuk het was met je verjaardag, gezellig dat ze er zoveel van maken.
    We hoorden gister van je ouders dat de buikloop gelukkig over was.
    Sorry dat we zo laat gereageerd hebben, het was een beetje druk met opa's verjaardag.
    Het is heel gezellig geweest, al hebben we je gemist, dat halen we wel weer in!!!!
    Liefs van ons, geniet nog even van alles daar, het zal zeker moeilijk zijn om afscheid te nemen,
    daar moet je nog maar even niet aan denken.

Groetjes opa en oma.

• 02 Juni 2015 - 03:44

Wilna Swanepoel:

Hoi Riette

Leek om over je ervaringen te lezen.
    Van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag.
    Hoop dat je laatste weken in Kenia voorspoedige mogen verlopen en dat je mooie ervaringen op mogen doen.
    Ook beterschap en snel opknappen.
    Groetjes
    Wilna

• 05 Juni 2015 - 20:18

Ellen:

Hoi Riette,

Ja leuk dat filmpje, een klein stukje heb ik ook meegekregen hahaha, want dat hebben je vriendinnen hier opgenomen. Wij zaten buiten "mee te genieten"!
    Wat gaat de tijd snel.
    Sprak van de week je vader nog even in de AH in Berkel en die kijken echt wel naar je thuiskomst uit.
    Geniet nog maar lekker van de laatste dagen en tot ziens.